De Laagjes Poeptheorette

Deze maand is de Flap van de maand gemaakt door Mascha Meulenbroek van BrabantZorg.

Masha maakte tijdens een in company training Teken je boodschap een interactieve flap over de ‘laagjes poep theorette’. Voordat ik verder in ga op waarom deze flap wat ons betreft gewonnen heeft, lijk me dat de titel wat extra uitleg behoeft. Een zelf verzonnen theorie wordt op de afdeling van Mascha een ‘theorette’ genoemd. De laagjes poep theorette is een zelf verzonnen theorie over hoe onuitgesproken kleine irritaties zich kunnen ‘op-hopen’ om uiteindelijk een grote explosie te veroorzaken waarbij alle oude ‘shit’ weer boven komt. De enige manier om deze ‘ophoping’ te voorkomen is door middel van een regelmatige schoonmaak in de vorm van gesprek.


Creatieve opbouw

Deze flap doet denken aan een computerspel. Het is volledig out of the box, super dynamisch. De bloemetjes, vraagtekens, uitroeptekens en kruizen die in de gesprekswolkjes zijn weergegeven, symboliseren verschillende gesprekken die na elkaar plaatsvinden. Met Prittbuddy werden deze symbolen tijdens de presentatie om beurten opgeplakt. De opeenstapeling aan ‘onuitgesproken poep’ is in een ‘gedachten wolkje’ weergegeven omdat hierover in het voorbeeld niet gesproken werd. De tekening van de ontploffing met alle ‘oude shit’ die bovenkwam werd pas opgeplakt toen de poep niet meer in de gedachtenwolk paste. Zo is de ‘laagjes poep theorette’ dus volledig chronologisch aan het publiek uitgelegd. Hierop werd aan ons als publiek gevraagd wat een minder schadelijke oplossing zou kunnen zijn om de uitbarsting te voorkomen. De andere oplossing om de overvolle gedachtenwolk te legen was die van het gesprek, deze is gesymboliseerd als emmer en bezem om duidelijk te maken dat gesprek ‘opschoont’. Deze positieve oplossing werd als aller laatste geplakt.

Interactie
Doordat de flap niet af is, maar tijdens de presentatie wordt ingevuld, wordt de aandacht van het publiek vastgehouden. De trainer (in dit geval) is actief, de presentatie interactief, de toeschouwer blijft zo betrokken en alert.

Afwerking
Doordat er gewerkt is met Prittbuddy kan de flap in de ruimte blijven hangen en keer op keer worden hergebruikt. Alleen de thermometer die laat zien wanneer de maat vol is, vraagt nog om een andere manier van inkleuren. Misschien kan deze gewoon worden weggelaten omdat het vollopen van het gedachtewolkje al helder genoeg is?

Verhouding tekst en beeld
Er is in deze presentatie, behalve in de titel, alleen tekst gebruikt voor de ‘oude koeien die uit de sloot werden gehaald’. Omdat je in een tekening minder gemakkelijk op een simpele manier weergeeft dat iets gaat om het verleden, waren woorden hier wel echt van toegevoegde waarde. Omdat de presentatie verder volledig verbaal is begeleid zijn er eigenlijk verder nergens woorden nodig.

Kleur gebruik
In de basis van de flap is weinig tot geen kleur gebruikt. De poppetjes met gespreks- en gedachte wolkjes zijn in feite heel clean. De kleur zit hem in de accenten die later worden toegevoegd. De presentatie geeft kleur!

Beste Mascha,

Jij hebt met deze creatieve presentatie een gouden marker verdient! Zo kun je jouw ontwerpen nu van een gouden randje voorzien! Gefeliciteerd en heel veel tekenplezier. De Marker komt zo snel mogelijk naar je toe!

 

Meer blogs lezen die interessant zijn voor trainers? Kijk dan naar de blogs hieronder:
Communicatie tools
Waarom tekenen bij presentaties? 
Hoe kun je processen uittekenen?
Miscommunicatie, een voorbeeld
Tekenen in het onderwijs
Feedback geven of ophopen
Poppetjes tekenen
Valkuilen bij het maken van een visuele presentatie
Flap van het Disc model
Situationeel leidinggeven
Tekenmeters maken, hoe doe je dat?

Teken je boodschap leert jou om de impact van je communicatie te vergroten

 Met sprekende en eenvoudige tekeningen kun je visueel maken wat je wilt overbrengen. Deze methode staat bekend als zakelijk tekenen of visueel communiceren.

Volg een training zakelijk tekenen of een workshop om te leren hoe je met één plaatje meer dan duizend woorden kunt zeggen. Als je de voorkeur geeft aan boeken, hebben we boeken over zakelijk tekenen beschikbaar.

Probeer je graag vrijblijvend of zakelijk tekenen iets voor jou is? Schrijf je dan in voor onze gratis mini-cursus zakelijk tekenen en leer de basis van zakelijk tekenen zonder kosten.