Een levendig genogram!

Zijn traditionele genogrammen ook te abstract voor jouw cliënten?

Als beeldend therapeute in de (1e lijns- en specialistische-) GGZ werkte ik veel met cliënten die (tijdelijk) een beperkt cognitief vermogen hadden. Soms werd die beperking veroorzaakt doordat de spanning tijdens het gesprek met mij (en eventueel het systeem) torenhoog was, of soms omdat de huidige leefsituatie verhoogde spanning gaf, of het kwam door trauma en soms ook speelde de intelligentie van de cliënt hierin mee. Al met al hadden veel van mijn cliënten moeite om te abstraheren, de aandacht erbij te houden en te verwerken wat we deden. Het beeldend en visueel werken hielp enorm om de spanning op gewenste momenten te verlagen (soms juist te verhogen) en om informatie te verwerken.     

Als therapeute heb ik veel met genogrammen gewerkt. Soms om overzicht voor mijzelf te creëren, soms om iets duidelijk te maken voor mijn cliënt. Natuurlijk is het ongelofelijk belangrijk om cliënten mee te nemen in wat we doen. En laten we eerlijk zijn, een traditioneel genogram is voor het gros van onze cliënten veel te abstract. Ik weet ook dat we een cliënt door middel van de juiste vragen en begeleiding mee kunnen nemen in het maken van een genogram, maar zodra het ‘af’ is verliest het zijn functie omdat de cliënt zijn systeem en zichzelf er niet meer in herkent. Zeker wanneer jij als behandelaar het genogram zou willen gebruiken en het er af en toe bij wilt pakken, moet een cliënt de betekenis ervan kunnen reproduceren.

 Wij bedachten een oplossing:

Laten we de rondjes, de driehoekjes en de vierkantjes vervangen door poppetjes met naam!
Op deze manier wordt het maken van een genogram veel meer iets interactiefs omdat de cliënt wordt betrokken om elk poppetje herkenbaar weer te geven. Bovendien kan de cliënt een maand later terugkijken en de hele opbouw nog herkennen!

Ziet dit er te ingewikkeld uit? Kijk we zijn gewoon begonnen vanuit een oersimpele basis! 

Iedereen die een training bij ons gevolgd heeft weet hoe je met wat haartjes en eventueel een attribuut een herkenbaar poppetje kunt tekenen.
Op deze manier kun je dus heel snel en heel simpel het effect van jouw sessie vergroten.
Wij wensen je heel veel tekeninspiratie voor waardevolle gesprekken toe!

Veel liefs,
Julia namens team teken je boodschap!

Heb je een vraag

of wil je een offerte aanvragen?

Algemene (aanvraag) via de blogpagina