a
a

Kijken naar rouw

Op LinkedIn maakte ik via een beeld kennis met een nieuwe manier om naar rouw te kijken. Het beeld heeft niet veel begeleidende woorden nodig, het spreekt voor zich en raakt direct. Ik weet niet precies wie onderstaande tekening gemaakt heeft, maar ze is geïnspireerd op het werk van dr. Lois Tonkin.

Doctor Lois Tonkin ontwikkelde het: ‘Growing around grief’ model. Dit model biedt een vernieuwde manier om te kijken naar rouw. Het gaat over hoe rouw zich in de loop van de tijd ontwikkeld. Met deze tekening wordt direct zichtbaar dat rouw (of pijn/ verdriet) kan blijven bestaan en dat we daarmee kunnen leren omgaan. Het is niet altijd zo dat rouw, pijn of verdriet kleiner wordt, maar de context groeit en het perspectief veranderd.

Tijd heelt alle wonden”, wordt vaak gezegd. Maar het verlies gaat niet weg, je groeit en leert om te gaan met een (nieuwe) werkelijkheid. Je mag jouw energie stoppen in het opbouwen van jouw leven rondom het verlies, zónder het te moeten oplossen of wegmaken. Voor veel mensen kan dit denk ik een enorme opluchting zijn.

Het getoonde beeld maakt in een oogopslag iets heel belangrijks inzichtelijk.

Dit beeld is niet alleen voor mij als tekenaar waardevol, maar ook voor mij persoonlijk en in functie van creatief therapeute en geestelijk begeleider.