Blog door ander over TJB

John Vrakking is als kern docent-trainer verbonden aan de opleiding Doceren als 2e beroep van Instituut Mentoris. Daarnaast is hij coach voor leidinggevenden. Zie voor meer informatie www.johnvrakking.nl. Hij schreef op de website van Instituut Mentoris een hele mooie blog over de boeken van Teken je boodschap. Lees hieronder zijn bevindingen.

“Uit de stal van Teken je boodschap verscheen een klein boekje met 500 (voor-)beelden om te gebruiken in onderwijssituaties. In het boekje staan letterlijk 101 begrippen en termen uit het onderwijs uitgebeeld, van Beeldende Vorming en Eigenaarschap tot Pesten.

Beeldenbibliotheek
De mensen van Teken je boodschap hebben hun wortels als trainers in de jeugdzorg. Daar ontdekten ze zelf hoe nuttig het gebruik van beelden is om moeilijke en abstracte begrippen te duiden. Vanuit die ervaring gingen ze anderen leren die beelden te gebruiken en, belangrijker nog, ze zelf te maken. Ze verzamelden ook voorbeelden van die tekeningen in wat ze zelf een Beeldenbieb noemen. Een reeks boekjes, waarvan dus inmiddels het derde. Er was al een Beeldenbieb voor een heel brede doelgroep, eentje voor begeleiders, behandelaars en andere hulpverleners en dus, recentelijk, voor het onderwijs.

Uiterlijk
Ze staan hier alle drie in mijn kast, want ik behoor wonderlijk genoeg tot de drie doelgroepen. Het verschil met de eerdere uitgaven is de vormgeving en bindvorm. In de eerste twee was zeker de helft van de boeken ingeruimd voor je eigen schetsen en probeersels. Daardoor is in het nieuwe boekje geen plek meer, je zult het naast je tekenbloc of iPad moeten leggen. Dat nadeel heeft ook een voordeel, want dit nieuwe boekje is een stuk handzamer dan de eerdere uitgaven.

Waarom beelden
Je boodschap tekenen in een tweegesprek helpt dat gesprek. De stijl die Teken je boodschap voorstaat, ook in hun trainingen, is zo abstract dat je de fantasie van de ander prikkelt. En wie in het onderwijs werkt, kent de toepassing van meerdere breinprincipes die erop van toepassing zijn:

    • Gebruik alle zintuigen,
    • Geef visuele prikkels,
    • Sluit aan op emotie door die te verbeelden,
    • Vat je kernboodschap samen in het plaatje, enzovoort

Ik maak veel gebruik van getekende flipoverbladen in mijn lessen die ik geef voor zij-instromers. Soms hangen er wel drie of vier flaps naast elkaar, met de speerpunten uit het lesmateriaal. Zo dragen ze op kleine schaal bij aan een ‘rijke leeromgeving’. Vanuit mijn NLP-achtergrond weet ik ook dat ik met die flaps gemakkelijk kan aansluiten op het onbewuste van mijn deelnemers, waar de leermodus aangezet kan worden.

Hoe dan
Het boekje bevat meer dan 500 vlotte tekeningetjes. Dat niet alleen, je leest ook suggesties om die beelden in je lessen te gebruiken. Bijvoorbeeld als visuele dag- of weekplanner.
Tussen alle voorbeelden staan ook tekentips voor wie de cursus bij Teken je boodschap nog niet heeft gevolgd. De belangrijkste tip is misschien wel: keep it simple, je hoeft geen illustrator te zijn. Uit eigen ervaring weet ik dat je niet hoeft te denken dat je kunt tekenen – dat zit alleen maar in de weg. De voorbeelden in het boek zijn allemaal zo strak, dat het je misschien zou ontmoedigen. Ga tekenen en ontwikkel je eigen stijl. Gewoon meters maken helpt!

De echte klapper in het boekje zijn de filmpjes die je met een QR-code oproept. Eén van de filmpjes licht toe hoe je een abstract begrip als ‘globalisering’ tekent. Je ziet niet alleen hoe je dat doet, maar je ervaart ook hoe, tijdens het tekenen, het luik van je onbewuste opengaat en de definitie er zó in wandelt…

Conclusie
Dit is een must-have die aansluit op de trend ‘slow teaching’, met bordwerk en aantekeningen. Jij kunt (leren) tekenen en je leerlingen/studenten kunnen het ook. De beelden in de bieb zijn inspirerend en nodigen uit om er zelf nieuwe bij te bedenken.
Illustratie: het beeld bij ‘reflecteren’ uit het boekje BeeldenBieb Onderwijs, uitgegeven bij Teken je boodschap. ISBN 9789083036779”

 

Met Teken je boodschap leer je hoe je visueel kunt communiceren en zo de impact van je communicatie kunt vergroten

Door middel van eenvoudige, sprekende tekeningen kun je op een krachtige manier jouw boodschap overbrengen. Zakelijk tekenen, ook wel visueel communiceren genoemd, is een methode die bij Teken je boodschap centraal staat. Onze trainingen en workshops helpen je om met slechts één afbeelding meer te zeggen dan met duizend woorden. Wil je eerst zelf ontdekken of deze methode iets voor jou is? Schrijf je dan in voor onze gratis mini-cursus zakelijk tekenen en leer de basis van zakelijk tekenen zonder kosten.