a
a

Tekenen ter ondersteuning van een revalidatieproces

Long-Covid 

We hebben een inzending gekregen van iemand die het tekenen inzet ter ondersteuning van haar eigen revalidatie proces na Long-Covid. Een prachtig voorbeeld waar wijzelf kippenvel van krijgen! Lees hieronder het verhaal van Dike Van den Berg.

 

“Hallo team van teken je boodschap,

In de laatste nieuwsbrief las ik de oproep over verhalen in de praktijk. Hierbij mijn verhaal:

In maart 2021 heb ik Covid-19 opgelopen. Inmiddels val ik onder de Long-Covid patiënten en volg ik een intensief revalidatieprogramma. Brain fog, hersenmist; problemen met aandacht, geheugen en mentale vermoeidheid overheerst bij mij. 

In mijn werk als intern begeleider in het basisonderwijs, kwam ik het zakelijk tekenen af en toe tegen. Dat leek mij interessant, maar omdat ik echt niet kon tekenen, heb ik dat laten liggen…

De eerste maanden heb ik ontzettend last gehad van woordvindingsproblemen en mijn kortetermijngeheugen. Ik kon het niet bedenken. Als ik iets wilde benoemen was het een zwart vlak in mijn hoofd. Er plopte niks op. Toen bedacht ik mij dat ik meerdere ingangen nodig had om zaken te kunnen onthouden. In het verleden heb ik lesgegeven aan dove leerlingen. De gebarentaal zit er nog een beetje in. Maar dat werkte niet. Om het gebaar te kunnen maken moet je eerst het woord weten. Ik ging bij woorden picto’s tekenen om zo een plaatje in mijn hoofd te kunnen stoppen. Dat werkte voor mij. Ik ben op internet gaan zoeken naar zakelijk tekenen. Langzamerhand heb ik de afgelopen maanden het een en ander opgepakt. Door het gewoon te gaan doen! Het geeft mij steun.

In mijn revalidatie heb ik veel gesprekken met een oa een ergotherapeut, psychisch motorische fysiotherapeut en psycholoog. Na een sessie ben ik het verhaal alweer kwijt. Mijn psychomotorische fysio maakte tijdens de sessie aantekeningen. Vervolgens zet ik die aantekeningen om in voor mij handige tekeningen. Dat geeft mij overzicht en tegelijkertijd verdieping. Ik moet bedenken hoe ik een sessie in een aantal kernwoorden weer kan geven. Tegelijkertijd is het ook een vorm van ontspanning. Ik kan mijn creativiteit op deze manier uiten. Met behulp van jullie boek; gesprek in beeld maak ik mijn eigen verslag. Nu gebruik ik het voor mijn eigen revalidatie. Als ik straks weer aan het werk kan, ga ik het zeker ook inzetten. 

Zo zie je maar dat jullie zonder het te weten een enorme bijdrage kunnen leveren aan iemands leven. Bedankt!

Toegevoegd een paar voorbeelden.

Groeten Dike van den Berg”

Dank jewel Dike, zo mooi hoe het tekenen jou kan helpen bij jouw revalidatie! Volgens mij is dit zeker ook voor professionals een heel sterk voorbeeld van hoe waardevol het tekenen kan zijn.

We wensen je natuurlijk nog veel meer hulpbronnen en heel veel (veer)kracht toe in dit proces!

Teken je boodschap leert jou om de impact van je communicatie te vergroten

Met sprekende en eenvoudige tekeningen kun je visueel maken wat je wilt overbrengen. Deze methode staat bekend als zakelijk tekenen of visueel communiceren.

Volg een training zakelijk tekenen of een workshop om te leren hoe je met één plaatje meer dan duizend woorden kunt zeggen. Als je de voorkeur geeft aan boeken, hebben we boeken over zakelijk tekenen beschikbaar.

Probeer je graag vrijblijvend of zakelijk tekenen iets voor jou is? Schrijf je dan in voor onze gratis mini-cursus zakelijk tekenen en leer de basis van zakelijk tekenen zonder kosten.