Thuiszitters in het onderwijs

Wouw! Astrid van Haren heeft een prachtige reeks tekeningen met ons gedeeld die de problematiek weergeven van thuiszittende jongeren met daarbij de gewenste (benodigde) aanpak. Astrid stuurde ons onderstaand bericht:

“Hoi Tekenjeboodschap,

Laatst heb ik bij jullie in Den Haag de cursus ‘Beeldenbieb’ gedaan. Hier heb ik weer veel geleerd. Nu heb ik een échte opdracht gekregen en die wil ik graag met jullie delen. Misschien is het iets voor jullie nieuwsbrief? Een student gaat een presentatie houden over thuiszitters. Hij heeft mij gevraagd om visuele ondersteuning voor zijn presentatie. Hij werkt al als zzp’er met jongeren die niet meer naar school willen of die niet meer naar school gaan. Hij wil er naar toe dat verschillende instanties samen gaan werken zodat er voor de thuiszitter een oplossing komt.
Ik heb dit proces voor de thuiszittende jongere, hulpverleners en instanties getekend en de weg naar samenwerking tussen alle instanties die met deze problematiek te hebben. Ik heb wel veel metaforen gebruik maar omdat de presentatie ondersteund wordt door tekst en een verbale presentatie hoop ik dat het overkomt.

Groeten, Astrid van Haren”

Dit is de weerstand van de jongere die niet naar school wil.

Veel mensen bemoeien zich met deze jongere. Er is geen verbinding tussen hem en de instanties onderling.

Veel mensen komen met allerlei ideeën voor de jongere zonder naar hem te luisteren.

Ouders en school zitten vast in het systeem.

Ouders gaan hulp zoeken en lopen vast door alle verschillende regel en systemen.

Hier komt de zzp’er in beeld. Hij luistert naar de jongere. Die heeft zelf eigen ideeën die hij nu kan vertellen.

De zzp’er wijst hem op verschillende mogelijkheden en houdt zijn blik open en ruim en blijft luisteren.

Hier vraagt de zzp’er alle instanties om samen te werken zodat de jongere weer een positieve kant uit kan gaan.”

Wat een prachtige tekeningen en wat een mooi gevonden manieren om in kaart te brengen wat problemen en mogelijke oplossingen zijn! Ik kan me zo voorstellen dat heel wat jongeren (en hulpverleners) zich in de geschetste situaties op deze tekeningen herkennen!

Echt geweldig! Dank jewel dat we dit mogen delen

Met Teken je boodschap leer je hoe je visueel kunt communiceren en zo de impact van je communicatie kunt vergroten. 

Door middel van eenvoudige, sprekende tekeningen kun je op een krachtige manier jouw boodschap overbrengen. Zakelijk tekenen, ook wel visueel communiceren genoemd, is een methode die bij Teken je boodschap centraal staat. Onze trainingen en workshops helpen je om met slechts één afbeelding meer te zeggen dan met duizend woorden. Wil je eerst zelf ontdekken of deze methode iets voor jou is? Schrijf je dan in voor onze gratis mini-cursus zakelijk tekenen en leer de basis van zakelijk tekenen zonder kosten.