a
a

Tekenen in de behandelsetting

Tekenen als behandelaar

Ik heb tien jaar als beeldend therapeute gewerkt op verschillende plekken in de GGZ. Ik tekende natuurlijk veel in mijn eigen sessies met cliënten, maar daarin was ik eigenlijk vrijwel de enige. Nu ik sinds een paar jaar de Teken je boodschap trainingen bij vooral het Sociaal Domein verzorg, realiseer ik mij steeds meer hoe zonde het is dat ik het tekenen in de GGZ niet veel meer heb uitgerold! 

Waarom, als we toch allemaal herhaaldelijk dezelfde gesprekken voeren, maken we daar geen praatplaten en sjablonen van? Gewoon even in het team inventariseren wat er nodig en handig is en daarna de ontwerpen verdelen. Lijkt me een leuke en bovendien leerzame bezigheid om de essentie van veel gevoerde gesprekken te vinden en te verbeelden! Elke vergadering kun je er een paar bespreken, eventueel aanpassen en vervolgens op intranet zetten zodat ze voor iedereen beschikbaar zijn! Dat kan toch geen maar goed uitpakken?! Een paar voorbeelden van praatplaten en sjablonen waarvan ik me zou kunnen voorstellen dat ze super waardevol zouden zijn binnen het sociaal domein:

 • Procedure aanmelding
 • Procedure intake en diagnostiek
 • Kennismakingsgesprek
 • Behandeldoelen en stappenplan
 • Spanningsthermometer
 • Crisisplan
 • Fasen van de behandeling
 • Netwerk overzicht
 • Inventarisatie hulpbronnen en risicofactoren
 • Behandel evaluatie
 • Nazorg en preventieplan

Het zou toch waanzinnig handig zijn als elke behandelaar of medewerker van dezelfde praatplaten en sjablonen gebruik maakt?! Ik geef hieronder 5 van de vele voordelen:

 1. Het is niet alleen zinvol alleen voor de cliënten, maar ook als kapstok voor behandelaren en als leidraad binnen de organisatie.
 2. Eenduidige aanpak en verslaglegging zorgt voor verminderde voorbereiding per sessie dus verminderde werkdruk, gemakkelijke overdracht en vloeiende interne cliënten communicatie. Na elke sessie kun een foto maken en deze uploaden in het rapportage systeem.
 3. Een cliënt komt vaak hooggespannen een sessie binnen en we weten allemaal dat mensen met hoge spanning minder goed kunnen mentaliseren. Een teveel aan verbale informatie wordt minder goed opgeslagen. Voelen en verbaliseren kan onder spanning afnemen of zelfs volledig blokkeren. Het inzetten van tekeningen of tekenen kan vertragen en spanning verlagend werken en zo het mentaliseren weer in gang zetten.
 4. Bovendien levert het gebruik van visuele praatplaten en sjablonen de cliënten een helder overzicht op aan de hand waarvan de sessie gemakkelijk gereproduceerd kan worden. Bovendien kan er aan de hand van de praatplaat of het ingevulde sjabloon gemakkelijker gecommuniceerd worden met derden over de inhoud van de sessies.
 5. Tevens beklijft informatie veel langer wanneer woord en beeld gecombineerd worden. Door een tastbaar onderdeel van de sessie mee naar huis te nemen wordt de brug van de sessie naar de praktijk bovendien kleiner en is de kans een stuk groter dat het geleerde een plek krijgt in de praktijk van het dagelijks leven van de cliënt.

 

Al met al, alleen maar voordelen,

Trouwens, leuk om je te verheugen: Teken je boodschap is bezig een boek te maken speciaal voor trainers, coaches en behandelaren, met heel veel super bruikbare sjablonen om direct in de praktijk mee aan de slag te kunnen!

Er zijn ook tekeningen die we juist absoluut niet in het boek plaatsen! Nieuwsgierig? klik dan hier!

Hoe kunnen we het nóg leuker en makkelijker maken?

Dus lieve therapeuten, maar ook behandelaren, coaches, persoonlijk begeleiders en mentoren, aan de tekenslag!!

Lees prachtige voorbeelden van hoe onze trainers en oud deelnemers het tekenen in de behandeling inzetten in de volgende blogs:
Wortels
De invloed van ruzie
Pleegzorg
Over de flap heenlopen
Sociale veiligheid
Teken in de behandelsetting

Tekenen in therapie en coaching

Ontdek de kracht van visueel communiceren met Teken je boodschap

 Door gebruik te maken van eenvoudige, sprekende tekeningen, kun je jouw boodschap op een effectieve manier overbrengen. Zakelijk tekenen, ook wel bekend als visueel communiceren, is een methode die steeds populairder wordt.

Teken je Boodschap biedt workshops en trainingen zakelijk tekenen aan om je te leren hoe je met slechts één afbeelding meer kunt zeggen dan met duizend woorden. Wil je graag eerst weten of deze methode iets voor jou is? Schrijf je dan in voor onze gratis mini-cursus zakelijk tekenen en ontdek de basis van zakelijk tekenen gratis.