Vijf tips voor het tekenen van poppetjes

Vijf tips voor het kiezen van een poppetje

Poppetjes, poppetje poppetjes…. zoveel voorbeelden op Google, op Pinterest en op andere zoek- en verzamel sites! Zoveel mensen zoveel voorbeelden zo lijkt het bijna. Maar wat is handig? Wanneer kies je wat? We geven je graag vijf tips:

1. Ga voor snel

Kies een poppetje zonder te veel detail. Zorg dat je het snel kunt tekenen zodat je er flexibel mee aan de slag kunt. Je wilt het poppetje het liefst niet alleen in voorbereidingen, maar zeker ook ‘on the spot’ kunnen gebruiken. Wanneer je live tekent moet je niet te lang bezig zijn en daarmee het risico lopen de aandacht voor jouw groep of gesprekspartner(s) te verliezen.

2. Ga voor makkelijk

Een makkelijk poppetje kiezen heeft natuurlijk ook met snelheid te maken, maar zeker ook met flexibiliteit en inzetbaarheid. Met een makkelijk poppetje bedoel ik een poppetje dat gemakkelijk in alle ‘standen’ en houdingen te zetten is. Dit is essentieel bij het werken met spreekwoorden en metaforen, iets wat bijna elke teken-je-boodschapper uiteindelijk zal doen. Je kunt je voorstellen dat ‘tegen een muur op lopen’ vraagt om een andere lichaamshouding dan ‘te veel op je schouders nemen’ of ‘veel ballen hoog te houden hebben’.
Ook is het echt fijn wanneer een poppetje gemakkelijk ‘bewerkt’ kan worden met bijvoorbeeld haartjes en attributen zodat hetzelfde basis popje voor verschillende figuren gekarakteriseerd kan worden. Enkele voorbeelden van karakters zijn: agent, puber, opa, docent, bakker enz.

3. Ga voor gender neutraal.

Kies een poppetje dat gender neutraal is! Dus ga niet voor standaard rokjes of jurkjes, hoe leuk de popjes zo ook zijn. Kies ook niet voor kinderpopjes met leuke staartjes. Het is veel raadzamer om een popje te kiezen dat zo neutraal mogelijk is zodat iedereen zich er gemakkelijk in kan herkennen. Een neutraal poppetje is gemakkelijk te karakteriseren door middel van simpele toevoegingen zoals haar en attributen!

4. Zorg dat het passend is bij de doelgroep. 

Je kunt je afvragen hoe gepast het is om een ‘stok-figuurtje’ in te zetten bij het werken met mensen met obesitas. Je kunt je ook afvragen hoe gepast het is om een rond ‘aardappel-poppetje’ in te zetten bij het werk als fysiotherapeut. Er kan heel veel en het meeste is ook uit te leggen, maar het is goed om je altijd bewust te zijn van jouw doelgroep en jezelf de vraag te stellen of ze zich zouden willen en kunnen identificeren met jouw poppetje.

5. Kies iets waar je zelf graag naar kijkt

Zorg dat je een popje kiest waar je graag naar kijkt zodat je er echt wel even mee verder wilt werken. Je moet niet te snel op jouw keuze zijn uitgekeken! Zie het als een relatie, de komende flappen, gesprekken of presentaties zijn jullie een waar team! Ik wil je adviseren om je echt voorlopig met een poppetje te verbinden zodat je er echt goed mee kunt oefenen en zodat je het popje echt goed leert kennen. Kies daarom een figuurtje waar je zelf graag naar kijkt, een die jou uitdaagt om ermee te spelen en te oefenen.

 

Wil je Youtube filmpjes zien om meer te proeven aan het tekenen? Kijk dan hier!

Meer blogs lezen die interessant zijn voor trainers? Kijk dan naar de blogs hieronder:
Communicatie tools
Waarom tekenen bij presentaties? 
Hoe kun je processen uittekenen?
Miscommunicatie, een voorbeeld
Tekenen in het onderwijs
Feedback geven of ophopen
Poppetjes tekenen
Valkuilen bij het maken van een visuele presentatie
Flap van het Disc model
Situationeel leidinggeven
Tekenmeters maken, hoe doe je dat?

 

Veel teken plezier!!

Zakelijk tekenen bij Teken je Boodschap

 

Teken je boodschap helpt je om de impact van jouw communicatie te vergroten. Eenvoudige, sprekende tekeningen maken visueel wat jij communiceert. Veel mensen noemen dit zakelijk tekenen of visueel communiceren. Teken je boodschap leert jou om met één plaatje meer dan duizend woorden te zeggen. Dat doen we door het geven van trainingen en workshops zakelijk tekenen. Heb je liever een boek in handen? Kijk dan bij onze boeken over zakelijk tekenen.

Graag een keer vrijblijvend proberen of jij een tekentalent hebt? Schrijf je dan in voor onze gratis mini-cursus zakelijk tekenen. Zo leer jij de basis van zakelijk tekenen gratis.