Jeugdformaat in een notendop

Jeugdformaat in een notendop

De flap van de maand is dit keer gemaakt door Karin Toet van Jeugdformaat. Karin maakte een catchy samenvatting van waar Jeugdformaat voor staat en wat Jeugdformaat allemaal doet. Wij waren om verschillende redenen onder de indruk van deze flap. Hieronder zal ik onze beredenering verder toe spitsen.

Titel
Een duidelijk centrum van mensen, die met elkaar verbonden zijn door een banner met de heldere titel ‘Jeugdformaat!!!’. Direct is duidelijk dat het in deze tekening gaat om de medewerkers die samen Stichting Jeugdformaat vormen. De titel is hierdoor niet alleen goed ‘dekkend’ maar de manier waarop deze is gepositioneerd is nog eens een goede aanvulling hierop.

Opbouw
In het geval van deze tekening is vooral de opbouw aantrekkelijk. Het geheel ziet er feestelijk uit, de afbeeldingen lijken als vuurwerk rondom het centrum te schitteren. Er is veel te zien op deze tekening en toch is het niet onrustig. Dit maakt dat je graag langer kijkt om te zien wat er allemaal is weergegeven. Een aantal aspecten zorgen voor de rust in dit beeld. Zo is er gekozen voor voldoende witruimte tussen de verschillende onderdelen om het geheel overzichtelijk te houden.

Kleur en structuur
Zoals ik net al schreef: wanneer er zoveel op papier staat is het moeilijk om de rust te bewaren en zo het beeld aantrekkelijk te houden. De kans op chaos is groot. Het is in een volle tekening extra belangrijk om bewust om te gaan met kleurgebruik. In deze tekening is summier kleur gebruikt. Sommige beelden hebben alleen een gekleurd schaduwrandje om het onderdeel te accentueren. Een andere rustige manier om onderdelen van de tekening extra aandacht te geven zonder meer kleur toe te voegen, is door ze te vullen met structuur zoals streepjes of stipjes. Hier kun je bij de poppetjes zien hoe van deze manier van accentueren gebruik is gemaakt. Zo is toch duidelijk dat de poppetjes echt allemaal een eigen karakter hebben, zonder dat het in het centrum van de tekening te bont en de druk wordt.

Afwerking
Nog een reden waarom het geheel erg prettig is om naar te kijken is de afwerking. Er is duidelijk met aandacht aan dit beeld gewerkt. Er is bijzonder netjes getekend. Alle vormen zijn gesloten, streepjes zijn recht en stippen en accenten zijn zelfs netjes verdeeld. Ook aan de manieren waarop is gekleurd en schaduw is aangebracht zijn netjes te noemen. Zelfs de woorden die zijn gekoppeld aan de symbolen zijn mooi opgetekend. De zorg waarmee dit allemaal is neergezet maakt dat het geheel een ‘strakke’ professionele uitstraling krijgt.

Verhouding tekst & beeld
De aandacht op deze flap gaat duidelijk uit naar het beeldende deel. De woorden zijn er alleen ter ondersteuning van het visuele. Het is knap dat er enorm selectief is geweest met het kiezen van de woorden. Elk beeld heeft een of maximaal twee woorden. Dat woord of die woorden lijken precies de lading van het beeld te dekken, samen vormen beelden en woorden een waterdicht, voor iedereen begrijpelijk, symbool.

Beste Karin,
Jij hebt met deze prachtige presentatie een gouden marker verdient! Zo kun je jouw ontwerpen nu van een gouden randje voorzien! Gefeliciteerd en heel veel tekenplezier. De Marker komt zo snel mogelijk naar je toe!

 

 

Mooie voorbeelden van getekende processen en visuele samenvattingen? lees dan ook de volgende blogs:

Tips voor proces tekenen
Leerproces in beeld
Customer journey
Jeugdformaat in een notendop
Hoe wordt je een bewust alleenstaande moeder
De fabrieksplaat
Jaarverslag op tafel
Levensverhaal in de rechtszaal
Op de werkvloer
Tekenmeters maken, hoe doe je dat?

Teken je boodschap helpt je om de impact van jouw communicatie te vergroten

Eenvoudige, sprekende tekeningen maken visueel wat jij communiceert.

Veel mensen noemen dit zakelijk tekenen of visueel communiceren. Teken je boodschap leert jou om met één plaatje meer dan duizend woorden te zeggen. Dat kan bijvoorbeeld met een workshop zakelijk tekenen of een training. Heb je liever een boek in handen? Kijk dan bij onze boeken over zakelijk tekenen.

Graag een keer vrijblijvend proberen of jij een tekentalent hebt? Schrijf je dan in voor onze gratis mini-cursus zakelijk tekenen. Zo leer jij de basis van zakelijk tekenen gratis.